Wat verbouwen ze hier?

Wat verbouwen ze hier?

0 670

Vrijdag 5 september 2014

Weer: zon 25ᵒC

Vertrek Nea Moudania 9.00 uur, km stand 20.497

Aankomst Alexandroupoli 19.00 uur, km stand 20.863

Afgelegd: 366 km

 

Een mooie rit langs de Egeïsche zee

Eenmaal wakker (slaapt toch lekker als alles weer voor elkaar is), ontdekken we dat de camping mooi gelegen is aan de zee. Het water is lauw als een kinderbadje. Alhoewel ik de neiging heb om er even in te springen, doen we dit maar niet en zorgen we ervoor dat we op tijd vertrekken. We hebben weer een lange rit voor de boeg.

DSC04319 (Small)
het strand bij Ouzouni beach
DSC04317 (Small)
de camping direct aan zee

 

 

 

 

 

Vandaag kiezen we ervoor om geen snelweg te nemen, maar zo veel mogelijk langs de kust te rijden. De kustweg loopt vlak langs de zee en kent oneindig veel mooie strandjes. Rond de middag krijgen we van een reisgenoot de coördinaten door van een prachtige lunchplek aan zee. Bij aankomst staat de thee al voor ons klaar. De lunchpauze wordt verrijkt met een duik in de Egeïsche Zee. Heerlijk! Het water is zo zout, dat je moeiteloos kunt blijven drijven. Het lijkt wel de Dode Zee.

DSC04330 (Small)
de Egeïsche kust een parapijs voor camperaars

We vervolgen onze weg via Kavala naar Porto Lagos, een klein vissersdorpje dat ligt op een landtong. Deze omgeving is rijk aan watervogels. Flamingo’s, Pelikanen noem maar op. Een prachtige omgeving.

DSC04340 (Small)
waterrijk vogelgebied bij Porto Lagos
DSC04334 (Small)
de haven van Porto Lagos

 

 

 

 

 

 

In deze omgeving wordt katoen en tabak verbouwd. De witte plukken zitten aan de planten. Aanvankelijk dachten we dat het aardappelplanten waren, maar dat past niet het seizoen.

Omdat we geen autoweg willen nemen, wordt het een zoektocht om binnendoor de weg te blijven vinden. Uiteindelijk zitten we op een dood spoor en eindigen we in een vissersplaatsje, waar de weg echt niet meer verder gaat. Terug hou ik niet zo van. Al snel geeft onze navigatie een “tussendoor weggetje” aan. Via een smalle weg, door een dorpje waar de balkonnetjes zo ongeveer ons dak van de camper raken, omhoog en gaan we uiteindelijk de Europa-pas over. Nooit van gehoord en niet te vinden op de kaart.

Onderweg komen we regelmatig overstekend wild tegen in de vorm van schapen, geiten, straathonden en schilpadden.

DSC04343 (Small)
een overstekende kudde geiten

Al tijden hingen er dreigende wolken. Op de pas heeft het net geregend en overal zien we het water via stroompjes de weg overkomen. Wel leuk, alhoewel Bea mijne mening vandaag niet deelt. Moggi wordt weer eens lekker op de proef gesteld.

We ontkomen er niet aan om de laatste 15 km toch de snelweg te nemen. Prachtige wegen, gefinancierd met Europees geld! Eenmaal aangekomen op de camping zijn we nog niet de laatste. De plekken aan zee zijn overdekt met schaduwdoeken. De groep heeft zich hier genesteld. Wij zijn letterlijk een buitenbeentje. We passen er niet onder en zouden het liefst op het strand gaan staan. Dat is jammer genoeg verboden en zou ook niet goed zijn geweest voor de nachtrust van Bea.