Sneeuwstorm in de Midden Atlas

Sneeuwstorm in de Midden Atlas

0 348

Vrijdag 24 maart 2017

Vertrek Tissa 8.30 uur

Aankomst Douirat 16.00 uur

Afgelegd: 224 km

 

 

De hele nacht heeft het geregend en de plek waar we staan is één grote blubber partij geworden. De schoenen zitten onder de rode modder. Bea neemt niet de moeite om uit te stappen. Zij gaat binnen door. Wat gaat dit worden vandaag, we willen immers dwars door het Midden Atlas gebergte?

Henk komt al mopperend naar buiten. Niet alleen omdat hij zijn sokken nat krijgt in zijn sandalen, maar ook omdat er water op de vloer binnen staat. Hij is al driftig op zoek geweest en weet inmiddels dat zijn boiler ergens lekt. Of hij de verwarming nog kan gebruiken is even een vraagteken. Vanavond kijken we wel of het gerepareerd kan worden.

_dsc7349-small
Eén van de toegangspoorten naar Fez

Vanwege dit mankement wil hij toch zeker zijn dat hij warmte genoeg aan boord heeft. Zijn gastank, waarop gekookt wordt, is bijna leeg. Daarmee kun je geen warmte maken. Dan maar op zoek naar (auto-)gas en dat is een hele opgave in Marokko.

_dsc7345-small
FEZ, een drukke moderne stad

Vlak voor Fez gaan we uit elkaar. Henk & Hetty gaan op zoek naar gas, wij rijden alvast door en zoeken ergens achter de Midden Atlas een plek voor de nacht.

_dsc7373-small
Sneeuw in de Midden Atlas, wie had dat verwacht?

Even voorbij Sefrou gaan we echt de bergen in. De regen gaat over in natte sneeuw. De temperatuur daalt tot net boven het vriespunt. Het is koud hier! Het is een grijze wereld en hoe hoger we komen, hoe meer sneeuw er ligt. Na ons hoogste punt (1800 meter) wordt het beter en zien we weer blauwe stukken aan de hemel. Voor ons valt het mee. Henk & Hetty zijn vanuit Fez via Meknes en Ifrane gereden en hebben echt in de sneeuw gezeten, met sneeuwschuivers en afgesloten wegen.

img_4560-small
Het landschap gaat over in een steenwoestijn

Even ten zuiden van de bergen rijden we door een hoogvlakte, een steenwoestijn, waar nagenoeg niets groeit. Het groen dat al opkomt, wordt door de schapen afgevreten. Het is een vlakke steenachtige omgeving.

img_4568-small
Uitzicht over de vallei

Zo’n 20 km voor Missour rijden we van de grote weg af en gaan we een zandweg op, richting een watertoren, waar we ons bivak opslaan. Een mooi uitzicht over de vallei, met in de verte de bergen van de Midden Atlas gehuld in een grijze deken. De plek is wel winderig, maar buiten zitten is er toch niet bij. Twee uur later sluiten Hetty en Henk zich aan.

Coördinaten Douirat N 33.08717  W 4.238777