Razzia in Istanbul

Razzia in Istanbul

0 474

Woensdag 15 oktober 2014

 

Weer: half bewolkt, 18ᵒC

Geen reisdag vandaag

 

 

Weer vroeg op. De bus naar Istanbul vertrekt om zeven uur. Over de 60 km doen we ruim 2 uur.  Op ons programma staan de Istanbul klassiekers:  Aya Sofia, Blauwe moskee, Basilika Cisterne en Topkapi Paleis

DSC06041 (Small)
de binnenplaats van de Blauwe Moskee in Instanbul

 

Blauwe moskee: om 9 uur staan we bij de blauwe moskee, bekend van het blauwe tegelwerk aan de binnenzijde.

DSC06045 (Small)
de binnenzijde van de Baluwe Moskee

Markant aan deze moskee is dat er maar liefst 6 minaretten bij staan. De moskee is rond 1600 gebouwd in opdracht van sultan Ahmet Cumil en wordt nog 5x per dag gebruikt voor een dienst.  Moskeeën mogen in Turkije ook door niet moslims worden bezocht. Wel moet je je dan houden aan de rituelen. Dus schoenen uit en dames hoofddoeken om, schouders en benen bedekt.

 

 

 

 

 

Aya Sofia (ook wel Hagia Sofia = Heilige Wijsheid genaamd): dateert van de 6e eeuw na Chr. en is gebouwd in opdracht van Keizer Justianus en  vormde in die tijd het geestelijk centrum van het Christendom.

DSC06039 (Small)
de Aya Sofia in Istanbul
DSC06072 (Small)
fresco’s boven de ingangsdeur

 

 

 

 

 

 

In de 15e eeuw is de kerk veranderd in een moskee. In die tijd zijn er ook 4 minaretten bijgebouwd en is de binnenkant aangepast. Sinds 1923 is het in opdracht van staatspresident Atatürk, een museum geworden. De buitenzijde is niet zo imposant. Het maakt een beetje rommelige indruk. De rode baksteen doet soms denken aan een fabriek.

 

 

DSC06083 (Small)
de koepel van de Aya Sofia

Eenmaal binnen wordt je gegrepen door de omvang van de koepel, de fresco’s en de versieringen. De koepel zit op 55 meter hoogte en heeft een doorsnede van 31 meter (en staat daarmee qua grootte op de 3e plaats na de koepel in Rome  en die van de Sint Pieter). De Aya Sofia is nagenoeg altijd in restauratie.  Vanzelfsprekend staat dit bouwwerk op de Unesco erfgoedlijst.

 

 

 

 

 

Basilika Cisterne: ondergronds waterreservoir dat een deel van de stad van water voorzag. Dit reservoir is aangelegd in de 532 na Chr.

DSC06112 (Small)
onderaardse waterreservoir

Bijna ieder huis, kerk of paleis had in die tijd zijn eigen waterreservoir omdat men bang was voor een tekort aan water en een mogelijke vergiftiging van het water. Om het waterreservoir te dragen zijn zuilen gebruikt van andere oudere bouwwerken. In de vorige eeuw is er een looppad door heen aangelegd, waarmee het toegankelijk werd voor het publiek. Mijn laatste project Domunder heeft soortgelijke kenmerken.

 

 

 

 

 

Topkapi Paleis: Turkije kende geen monarchen, maar sultans. Het paleis was eeuwenlang de residentie van de sultans.

DSC06147 (Small)
Paleis van de Sultan
DSC06134 (Small)
detail van een dakrand van het Paleis

 

 

 

 

 

 

Het is een sultanverblijf geweest tot begin 20e eeuw. Daarna zijn de sultans verbannen. Het is niet één gebouw, maar een gebouwencomplex, dat uitgroeide in de tijd en waar in de laatste fase circa 10.000 mensen woonden. Je ziet verschillende stijlen door elkaar. Iedere sultan bouwde weer wat. Het is als het ware een stad in een stad, met eigen gaarkeukens, een harem (een sultan had 400 vrouwen, maar was maar met 3 getrouwd. Deze 3 mocht hij zelf niet uitkiezen, maar werden toegewezen door de sultanmoeder. Vanuit het paleis heb je een mooi uitzicht over de Bosporus en de rivier de Gouden Hoorn.

 

DSC06155 (Small)
één minuut voor de razzia

Wanneer we weer terug op het plein voor het Topkapi paleis zijn, staan er allemaal karretjes van straatverkopers. Een mooi gezicht. Ze verkopen Turkse thee en noten. Als een donderslag bij heldere hemel beginnen de verkopers ineens te rennen met hun karretjes. Weg van het plein. Er komt een busje aan gescheurd en een wagentje met laadbak. Maar liefst 12 man proberen de straatverkopers aan te houden.

 

 

Eén straatverkoper is de klos. Hij kan niet op tijd vluchten. Zijn kar met noten wordt opgepakt en de straatverkoper wordt in de boeien geslagen. Wat blijkt, ze zijn illegaal. De Turkse overheid probeert met razzia’s te voorkomen dat illegale verkopers, zij betalen immers geen belasting, hun waren aan de markt brengen.

Ja, na een dag slenteren door de klassiekers, die allemaal op een steenworp van elkaar af liggen, ga je moe en voldaan de bus weer in. De stad uit met de bus is net zo’n kriem als gisteren. Je doet over circa 60 km ruim 2 uur. Deze stad lijdt eigenlijk al aan een hartinfarct.