Op eigen houtje, een beetje off-road

Op eigen houtje, een beetje off-road

0 649

Vrijdag 3 oktober 2014

Weer: zon, 21ᵒC

Vertrek Ortahisar (Cappadocië) 10.00 uur, km stand 23.519

Aankomst Ovaciflik 14.00 uur, km stand 23.675

Afgelegd: 156 km

 

Oorspronkelijk zou een deel van de groep vandaag vertrekken met een busreis voor 4 dagen naar het oosten van Turkije. Vanwege de politieke situatie aan de grens met Syrië en Iran en de vluchtelingen-stromen als gevolg van de oorlogshandelingen van IS,  is deze reis gecanceld. We volgen het actuele nieuws op de voet en vinden het een goed besluit om niet verder richting het oosten te gaan.

We hadden voor ons zelf al gepland om die dagen alleen op pad te gaan en daarbij als het kan ook een stukje off-road mee te pakken. Vandaag is het dan zover en gaan we op eigen houtje.

 

DSC05407 (Small)
de route rondom de berg Erciyes Dagi
DSC05412 (Small)
deels off road

 

 

 

 

 

 

Met behulp van de Garmin open source map van Turkije zetten we een route uit en bepalen we waar we vannacht gaan staan. Onze route gaat rondom een van de hoogste bergen van Turkije, de Erciyes Dagi 3.917 meter hoog, met een pas op circa 2.250 meter. De besneeuwde berg is vanaf de camping al te zien.

 

DSC05405 (Small)
soms gaat de route dwars over de markt

 

Het einddoel wordt het vogelreservaat Sultan Sazligi Mili Park. In de WoMo-gids (een Duitse campergids voor avonturiers, die we even geleend hebben), staat aangegeven dat bij het bezoekerscentrum van het vogelreservaat een pension is, waar je met de camper tegen een kleine vergoeding kunt staan.

DSC05437 (Small)
Bea met Hans en Jacqueline, onze kwartiermakers

Er is nog een stel, Hans en Jacqueline, die ook op eigen houtje op pad gaan. Omdat zij met hun Hymer-camper niet off-road gaan, hebben we afgesproken om elkaar bij het vogelreservaat te ontmoeten. Omdat we hier toch wat onbekend zijn, voel je je veiliger wanneer je ’s nachts niet alleen staat.  Hun weg is korter en gaat sneller. Mooi, onze kwartiermakers  voor de volgende overnachtingsplek zijn al vooruit.

 

 

Het deel off-road vlak loopt vlak langs het vogelreservaat, dat als moerasachtig staat aangegeven.

 

DSC05418 (Small)
off road langs een uitgediepte sloot bij het moerasgebied

De weg loopt langs een pas uitgediepte sloot. Gelukkig is het de afgelopen dagen droog geweest, anders was het niet te doen geweest. De ondergrond is klei-/leemachtig en vertoont van tijd tot tijd diepe sporen.

DSC05420 (Small)
Moggi is niet de stilste en jaagt de vogels op

Moggi behoort niet tot de stilste voertuigen en laat de vogels schrikken. Ook passeren we zwermen met kleine mugjes. Dat belooft wat voor de nacht.

 

 

 

 

DSC05416 (Small)
het riet staat in oppers om te dragen

Onderweg zien we op diverse plaatsen riet opgestoken staan, dat wordt gedroogd om vervolgens gebruikt te worden als dakbedekking.

 

 

 

 

DSC05435 (Small)
ook schaapskuddes komen we tegen

Soms moeten we even geduld hebben. Een schaapskude verspert de weg.

 

 

 

 

 

DSC05438 (Small)
onze overnachtingsplek

Onze overnachtingsplek is een klein veldje naast het pension. Niks bijzonders en afgezien van een toilet geen voorzieningen. We zijn selfsupporting, dus dat maakt niet uit. Kosten voor de nacht 20 liras (ca. € 7).

 

 

 

 

Het moeras van het reservaat ligt voor de deur. Talrijke zwaluwen vliegen af en aan en hebben het goed met al die mugjes. Met de pensionhouder kunnen we afspraken maken over een bezoek aan het reservaat morgenochtend, dat alleen kan met gids.