Off-road door de steenwoestijn

Off-road door de steenwoestijn

2 879

Zaterdag 25 maart 2017

Vertrek Douirat 8.30 uur

Aankomst Hassi el Ahmar 16.00 uur

Afgelegd: 146 km

 

 

 

Het was koud vannacht. Vanmorgen amper 3 graden. De kachel gaat even aan, maar heeft kuren. De laadruimte is te vol en heeft daardoor voor te weinig luchtdoorstroming. Gevolg de kachel raakt oververhit en stopt ermee. Gelukkig is dit wel te verhelpen en kan ik op de display de fout uitlezen en resetten. De zon er al en warmt het snel op.

_dsc7395-small
We gaan off-road. Dan doen we voor de zekerheid de achterbumper maar omhoog.

Ons doel voor vandaag is een eerste off-road traject (piste) door de steenwoestijn ten westen van Missour. We moeten daarom even wat voorbereidingen treffen. Als eerste moet er gesleuteld worden. De achterbumper (onderrijbeveiliging) moet omhoog. In de werkplaats bij Sjaak Beijenhof hebben we daar een ingenieuze constructie voor gemaakt. Nog geen 10 minuten werk en de bumper zit zo’n 20 cm hoger.  en is aan de achterzijde nog net het laagste punt. Als nu de bumper de grond raakt, dan wordt het wel erg extreem.

_dsc7433-small
Het beladen van vrachtauto’s hoef je ze hier niet te leren

Dan even inkopen doen in Missour. Brood voor 3 dagen, melk, een blikje groente en dan wat sinaasappelen en bananen bij een stalletje op straat. Internet zullen we naar verwachting een paar dagen niet hebben. Laten we hopen dat er nog wel telefoon bereik is.

ampl2447-small
wat komen we zo al tegen onderweg

Even ten noorden van Missour bij het dorpje Tissaf gaan we de steenwoestijn in. Direct al een echte piste. Een zandpad, dat met enige regelmaat wordt doorkruist door watergeulen, die je langzaam en behendig moet nemen. Ook moeten we een aantal keren door de bedding van de rivier. Helaas een droge bedding, water is hier de laatste tijd niet veel gevallen. Een leuk traject, niet al te extreem. Maar goed dat ik de bumper omhoog heb gezet anders hadden we zeker een aantal keren aan de grond gezeten.

_dsc7439-small
Steenwoestijn, hier groet bijna niets meer

Rond de middag komen we bij een nomadenkamp, schapen- en geitenhoeders met hun gezinnen. Daar raken we het spoor bijster. Gelukkig helpt een herder ons weer om op het goede pad te komen.

dsc_0018-small
Een groepje kamelen op zoek naar voedsel

Het Rekkam plateau is duidelijk te herkennen. Het zijn afgevlakte bergen, net als de tafelberg in Zuid Afrika. Hier zien we de eerste kamelen.

img_4593-small
Het viaduct is al buiten gebruik, dan maar door de rivierbedding

Het is al even in de middag, wanneer we op de route komen die we uit het boek van Pistenkuh kennen. Veel slechte stukken, door droogstaande rivieren en dan weer eens een zandweg waar je wat harder kunt.

img_4603-small
Alleen op de wereld?

Rond 4 uur zijn we het hobbelen zat en zoeken we een plek opzij van de piste. De omgeving lijkt op een steppe leemachtige grond met stenen vermengd waarop een soort helmgras in cirkels groeit. Hier is verder niets. Wonderlijk dat er dan plots een moeder met een kindje aan de deur staan die even komen kijken. Met handen en voeten gebaart de moeder dat we uitgenodigd zijn voor de thee in hun huis dat ergens achter de heuvels ligt. Van dit aanbod maken we toch maar geen gebruik.

Coördinaten Haasi el-Ahmar N 33.238417  W 3.176846

  • Helen Stolk

    Hard werken daar voor jullie, voor ons genieten in de zon van de mooie avonturen

  • Geert van den Broeck

    Goed bezig daar. Ter geruststelling: deze week hier + 20 graden! Ik moet toch iets doen om mijn jaloersheid te compenseren 🙂