Leven op Sicilie

Leven op Sicilie

0 1006

woensdag 18 april: Siracusa – Pozzallo

Aangezien het vanochtend weer regen, besluiten we vandaag maar een flink eind te gaan rijden naar de zuidkant van Sicilië. Het is een crime om de stad uit te komen, maar ook dat hebben we weer overleefd. De Sicilianen trekken zich werkelijk niets aan van de verkeersregels. Ze nemen/hebben allemaal voorrang!

Het eerste deel van de reis gaat een beetje door het binnenland. De provinciale weg loopt dwars door de dorpen. Alle bedrijvigheid in deze dorpen vindt plaats langs deze weg. Allemaal kleine winkeltjes, maar ook boeren die vanuit de achterbak van de auto hun groente (grote groene bonen (?), aardbeien, pepers, paprika’s, fruit) verkopen. Zelfs meubilair (waarvan het hout goud of zilver is geverfd) staat uitgestald langs de rand van de weg. Ook zitten er groepjes mannen langs de weg, waarvan wij denken dat ze zitten te wachten op iemand die werk voor hun heeft. Bijvoorbeeld meehelpen met het plukken van sinaasappelen.

Langs de zee lijkt het net op we in Zandvoort of in Noordwijk aan Zee zijn. Het zand is vanaf het strand op de weg gewaaid. Er liggen complete duinen op de straat waar we doorheen moeten rijden. Wegwerkers zijn druk aan het scheppen om het zand weer weg te halen van de straat.
In ons camperboek staat in Pozzallo camperplek Salvamar aangegeven. Het is een prima plek met uitzicht op zee, maar helaas ver buiten de stad. We staan er ook helemaal alleen. Het blijft vreselijk hard waaien.

We lopen nog wel even naar de haven, waar we achter glas een cappucino drinken. Vanuit hier kun je overvaren naar Malta. Geen idee hoe lang de overtocht zou duren.

Sicilie 13 Sicilie 14

 

donderdagdag 19 april: Pozzallo – Agrigento

Ergens helemaal alleen staan, slaap met name voor Bea toch wel een beetje onrustig. Blij als het weer licht is. Rond 8 uur vertrekken we en broodjes kopen we onderweg wel, zoals Johan altijd zegt. Helaas lukt dit vanmorgen niet, maar we hebben zelf nog broodjes in de diepvries, dus dan gaan die maar in de oven straks. Gelukkig is de wind weer gaan liggen.

We rijden een prachtige weg langs de zee. In sommige dorpjes/stadjes zijn de wegen wel wat nauw, maar het gaan allemaal goed. Rond een uur of 11 zien we 2 Italiaanse campers die een zijweggetje richting de zee inrijden. Wij rijden er achteraan.
We komen op een grote parkeerplaats aan zee uit met een prachtig zonovergoten strand.

Sicilie 15

Snel de stoelen naar buiten en lekker in de zon koffiedrinken. Begin van de middag rijden we weer verder. Het doel voor vandaag is de stad Agrigento, waar mooie tempels uit de oudheid staan. We hebben een camping met uitzicht op zee uitgezocht. Helaas, daar staat niemand. Dan maar verder naar de camping die dichter bij de opgravingen ligt. Dit is camping “Valle dei Templi” in San Leone.

Op de camping staan, evenals overal op Sicilië, de mimosabomen in bloei. Heel mooi en het ruikt heerlijk. Hier staan gelukkig meerdere campers en caravans. We maken nog even een wandeling in de naaste omgeving (fruitstalletje tegenover de camping, bakker 100 m naar links en ook diverse supermarktjes dichtbij, altijd handig).

Op de camping spreken we met Duitse camperaars. Ook zij hebben zich vastgereden bij de 2.40 m hoogtebeperking van de eerste dag op Sicilië. Hoeveel mensen is dit nog meer overkomen, vraag je je dan af.

vrijdag 20 april: Agrigento

Vanmorgen gaan we naar “De vallei van de tempels”. Vanaf de camping kunnen we met de bus daar naar toe. Volgens het kaartje zou de bus om 09.55 uur vertrekken, maar is er pas om 10.30 uur. Zal wel Italiaanse mentaliteit zijn. De (restanten van de) Griekse tempels liggen als een snoer kralen bovenop een bergkam. Entreekosten € 10 p.p., maar omdat het de week van de cultuur is, is de entree gratis. De meeste bezoekers zijn scholieren van lagere en middelbare scholen. Het is circa 20 graden, prima temperatuur om hier rond te lopen. Diverse tempels bij elkaar in redelijke goed bewaard.
De tempels dateren uit de tijd 500 jaar voor Christus en zijn gebouwd van zandsteen. Zandsteen komt veel voor op Secilië. Knap hoe ze de brokken steen uit de bergen hebben gehaald, hebben bewerkt en niet te vergeten gestapeld.

Sicilie 16

Naast de tempels is ook de natuur heel mooi. Oude olijf- en amandelbomen, bomen met trossen witte bloemen (lijkt op blauwe regen) en prachtige wilde bloemen. Waarom is onze wilde bloementuin thuis niet zo mooi????

Sicilie 17

We hebben ook een prachtig boek gekocht waarin alle oudheden van Sicilië staan. De oudheden staan afgebeeld zoals ze nu zijn en daarover heen ligt een doorzichtig plasticblad waarop staat afgebeeld hoe het oorspronkelijk was. Wie wil, kan het boek + CD-rom wel eens inkijken.

Ook op de terugweg moesten we weer lang op de bus wachten, maar we zijn weer op de camping aangekomen. Vanmiddag lekker rondgelummeld (lees Johan even geslapen/gelezen/puzzle gemaakt op tablet en Bea gelezen).