Istanbul anders  

Istanbul anders  

0 709

Dinsdag 14 oktober 2014

 

Weer: half bewolkt, 19ᵒC

Geen reisdag vandaag

 

 

 

Istanbul bekijken doe je niet met je camper. De camping ligt in Selinpasa, zo’n 60 km ten westen van Istanbul. Hier is geen metro verbinding. De beste manier is per bus. Omdat er veel te zien is, vertrekken we vroeg. Al om 7 uur zitten we in de bus. Het is een helse toer om de stad in te komen. We doen er ruim 2 uur over.

 

DSC05991 (Small)
Istanbul ligt zowel in Azië als in Euriopa

De stad Istanbul is gesticht circa 600 jaar voor Christus en heette toen Byzantium. In 300 na Christus riep keizer Constantijn de stad uit als hoofdstad van het Romeinse rijk en noemde het Constantino-pel. In 1453 nam de Ottomaanse sultan Mehmed II de stad in en kreeg het de nieuwe naam Istanbul. Tot 1923 was Istanbul de hoofdstad van Turkije. Daarna werd dit Ankara.

De stad heeft officieel 16 miljoen inwoners op een oppervlakte ter grote van de provincie Utrecht. Met de illegalen en toeristen zal het werkelijke getal eerder de 20 miljoen naderen. Nog wat getallen om een indruk te krijgen: de stad heeft 54.000 taxi’s en 3200 moskeeën.

DSC05961 (Small)
de Mihrimah moskee in het straatbeeld
DSC05949 (Small)
de Mihrimah moskee van binnen

 

 

 

 

 

 

Onze excursie start met een bijzondere moskee, de Mihrimah moskee. Gelegen op één van de 7 heuvels van Constantinopel. De moskee ligt ingesloten in het straat beeld. De moskee is bijzonder mooi van binnen door zijn symmetrische opzet en de geweldige lichtinval.

DSC05965 (Small)
de stadsmuur met gracht (nu volkstuin)

Ons volgende bezoek is aan de stadsmuur met gracht. De stadsmuur is een Romeins verdedigingswerk uit de 5e eeuw. Ze is circa 14 km lang en nog steeds zichtbaar in de stad. De gracht is op een aantal plaatsen nu ingevuld als volkstuin.

Na een lunch in de binnenstad, nabij de grootste begraafplaats van Turkije, maken we een boottocht over de rivier de Gouden Hoorn en de Bosporus.

DSC06025 (Small)

het Europese deel van de stad met paleis en wolkenkrabbers

De stad heeft een mooie skyline vanaf het water met al zijn paleizen, wolkenkrabbers, de Bosporusbrug en natuurlijk de 2 continenten Azië en Europa.

DSC06036 (Small)
de Egyptische Bazaar

Voordat we weer richting camping vertrekken doen we nog even de Egyptische Bazaar aan met als bijzonderheid de kruiden en niet te vergeten het Turks fruit (gesuikerde zachte snoepjes).

 

 

 

 

 

In één dag kun je Istanbul niet bekijken, je zou meer dan een week moeten hebben. Morgen gaan we nog een keer en dan doen we de klassiekers.