In het bivak van de rally

In het bivak van de rally

1 544

Donderdag 30 maart 2017

Vertrek Tissardmine 8.30 uur

Aankomst Merzouga 10.30 uur

Afgelegd: 35 km

.

.

Nog 30 km en dan zijn we bij het bivak van de Carta Rally in Merzouga. Het rode zand van Erg Chebbi komt al snel in zicht. We rijden er zo nu en dan een stuk doorheen.

img_4907-small
Dorp aan de oostzijde van Erg Chabbi

Een niet zo als ze in films wel een laten zien dat ze de hoge zandduinen opgaan. Voor ons is het kleine duinen met lekker mul zand waar Moggi echt moet werken om er door te komen.

img_4888a-small
Kinderen die iets proberen te verkopen. Op de achtergrond de Erg Chebbi.

Zit je in de verkeerde versnelling, dan smoort de motor of de wielen graven zich in. Dan de sper erbij en even achter uit om weer los te komen.  In dit losse zand kun je niet schakelen. Probeer je dat wel, dan zit je met de neus tegen de voorruit en sta je stil. Het voelt alsof je een groot anker meesleurt.

img_4911-small
Dweilend door het zand

Rond koffietijd rijden we het bivak binnen. Kamp Holland is een gezellige groep, bestaande uit 3 teams: DDW-team, team Van Loon en team Van Lieshout. Nu zijn alleen de service mensen binnen, straks komen de rally auto’s binnen.

img_4920-small
De monteurs overleggen wat er allemaal moet gebeuren. Uiteindelijk werken ze een checklist af

Later is het een georganiseerde chaos van binnenkomende rally auto’s, sleutelende mannen, rondlopende Marokkaanse monteurs die graag een handje willen helpen, de navigators kleuren hun roadbook voor de dag van morgen in en de rest is een leuke groep kletsende mensen.

dsc_0187-small
Wat zouden deze dieren denken van al dat geweld?

Aan de rand van het bivak trekken de kamelen voorbij op weg naar de toeristen die vanavond een ritje gaan maken, denk ik. Hetty en Hans parkeren hun auto aan de rand van het bivak. Later zie ik dat al die kamelen bij hun voor de deur liggen. Volgens ons zijn er veel minder toeristen hier dan andere jaren. De kamelen hoeven niet op pad vanavond.

dsc_0185-small
Een band stuk gereden. Die moet eruit, alleen deze weegt bijna 150 kg..

Als de rallyauto’s binnen zijn, ga ik op zoek naar de rechtmatige eigenaar van een Cooper-autoband, die Henk en ik gisteren op de piste gevonden hebben en die we achter op het fietsenrek van Moggi hebben vastgezet. Er zijn 2 teams die met dezelfde banden maat rijden. Even buurten. Het zijn Fransen, maar spreken zo waar een woordje Engels. Ja, zij hebben gisteren 2 banden verloren. Eén heeft een ander team meegenomen en dat nu de 2e ook terug komt geloven ze niet. De chauffeur gaat even mee en wordt blij als hij zijn reserveband weer terug ziet. Als dank krijgen we een fles Franse wijn en een Franse worst. Leuk, daar doe je het voor.

dsc_0200-small
Willie in actie met de voorhamer om een deuk uit de velg te slaan.

Het DDW-team heeft het goed gedaan. Over-all vandaag 6e geworden en totaal staan ze 4e. Nu is het de taak aan de monteurs om de vrachtwagen een goede beurt te geven.

Coördinaten Merzouga N 31.047486  W 3.995967

  • Geert van den Broeck

    Eigenlijk best wel maf dat je in de immense woestijn iets verliest en iemand anders dat vindt en ook nog eens aan je terug geeft. Zelf ben ik niet verder gekomen dan een gebit dat ik vond, de eigenaar heb ik nooit gevonden…..
    iemand anders rare dingen in de woestijn gevonden?