Geen natuur maar cultuur in Butrint

Geen natuur maar cultuur in Butrint

0 928

Woensdag 16 september 2015

Weer: zon 34ᵒC

 

Standplaats Ksamil

Geen reisdag vandaag

 

Wanneer je in het zuidelijkste puntje van Albanië aan de kust bent, nog zo’n goede 20 km van de grens met Griekenland, ontkom je er niet aan om de archeologische opgraving Butrint te bekijken. Butrint staat sinds 1992 op de Unesco werelderfgoedlijst.

IMG_0512 (Small)
ingestorte skeletten van gebouwen in Ksamil die zonder vergunning zijn neergezet

De opgraving ligt op zo’n 5 kilometer van de camping. Om in Butrint te komen huren we een taxi, dat is toch beter dan met een temperatuur van al boven de 30 graden om 10 uur in de ochtend te gaan lopen. Voor € 15 brengt en haalt hij ons 2 uur later weer op. Ook stopt hij voor ons nog even bij de bakker, zodat we brood kunnen kopen. Langs de weg en langs de zee staan een aantal in aanbouw zijnde appartementen/hotels die ook al weer in elkaar zijn gestort. Hoe kan dat? Volgens de taxichauffeur was hiervoor geen bouwvergunning en heeft de gemeente de gebouwen weer in elkaar geschoven. Sinds 2007 heeft de crisis hier zeker toegeslagen. Ooit zal het echter een prachtige badplaats worden.

IMG_3786 (Small)
een plaatje van Butrint hoe het er ooit uitgezien heeft

Butrint laat de geschiedenis zien vanaf 400 jaar v Chr. van hetgeen rondom de Middellandse heeft plaatsgevonden. Waarschijnlijk onstaan als een Illyrische stad in het Despotaat Epirus. Later werd het overheerst door Rome, Byzantium en korte tijd ook door Venetië.

IMG_3788 (Small)
restanten van gebouwen uit meerdere perioden geven een warrig beeld van Butrint

De opgraving heeft een wat warrige aanblik. Het is niet zoals in de Acropolis bij Athene waar de gehele setting uit het verleden nog goed te herkennen is. In Butrint heeft de vesting in de tijd een verandering ondergaan, waarbij het nieuwe op het oude is geplaatst.

IMG_3856 (Small)
het theater (300 v Chr.) is een van de meest herkenbare onderdelen van de stad

Het meest herkenbare is nog het theater, dat dateert van 300 jaar v Chr, en later is aangepast aan de stijl van de Romeinen. Ook het middenschip van de grote Basiliek uit 600 jaar n Chr. is nog aanwezig.

IMG_3830 (Small)
de leeuwenpoort met de afbeelding op de architraaf

De leeuwenpoort met de afbeelding van de leeuw, die een stier heeft geveld, staat nog overeind al is deze poort in de middeleeuwen herbouwd.

IMG_3845 (Small)
een kinderlijkje begraven in een kruik

Het museum is ondergebracht in het kasteel dat hier in de 15e eeuw is neergezet. Het meest opvallend zijn hier de beelden zonder hoofd. De hoofden zijn veelal meegenomen en staan in diverse musea over de wereld. Het belangrijkste archeologische object van de stad, het marmeren hoofd van de godin van Butrint uit de 2e eeuw v.Chr. is naar Tirana overgebracht. Een replica staat hier op het binnenterrein.

IMG_3842 (Small)
een replica van het hoofd van de godin van Butrint uit de 2e eeuw v.Chr.

Na twee uur rondlopen in de geschiedenis vinden we het genoeg en wordt het tijd voor een koele duik in zee, waarna een middag volgt van luieren, slapen, lezen, alle olieniveaus controleren, etc. Onze laatste avond in Albanië sluiten we in traditie af met een bijzonder diner waarbij we ons te goed doen aan de vruchten van de zee.

IMG_3860 (Small)
even een duik in de Ionische zee om af te koelen