Ebert ziet beren op het pad

Ebert ziet beren op het pad

0 643

Zaterdag 15 augustus 2015

Weer: zon, 33ᵒC

Vertrek uit Kobarid (Slv), 9.00 uur, km stand 43.968

Aankomst in Rijeka (Kr)19.30 uur, km stand 44.166

Afgelegd: 198 km

Door het onweer is het vannacht behoorlijk afgekoeld. De medewerkers van de camping maken de putten schoon om het water beter te kunnen afvoeren. Hoe zou het straks in de bossen zijn?

IMG_0131 (Small)
de lokale wielerwedstrijd zorgt voor een koffiepauze

Onze route gaat naar Kroatië via kleine weggetjes. Dat hebben we geweten. We zijn nog maar net op pad wanneer we in een dorpje in een wielerwedstrijd terecht komen. Hierdoor slaan we het verkeerde pad in en moeten we op advies van een plaatselijke boer kilometers terug en krijgen we een verplichte koffiepauze omdat we de wielrenners voor moeten laten gaan.

DSC01880 (Small)
op het platteland is de kerk goed vertegenwoordigd

Ons landschap is bergachtig en via de kleine weggetjes is het veel sturen geblazen. Ondanks dat de weggetjes geel op de kaart zijn (en dat wil zeggen verhard) verandert het zomaar in gravel. Een spooronderdoorgangen met een hoogte van 3,20 m passeren we, terwijl Moggi toch zeker 3,35 m is!

DSC01881 (Small)
is deze tunnel hoog genoeg voor ons?

In tunneltjes op de smalle wegen is het oppassen. Passeren kan niet, we moeten het middenpad aanhouden om niet tegen de rotsen te komen. Onze middagpauze is weer een mooie plek met uitzicht over het dal.

Inmiddels heb ik geleerd om altijd even aan de wielen te voelen of ze warm zijn. Mijn linker achterwiel is weer eens veel warmer dan de anderen. Dit voelt niet goed. Bij een volgende stop, vlak voordat we de zandpaden weer opgaan, blijkt de temperatuur van de remschijf te zijn opgelopen tot 140 graden. Dat is niet goed, zo kunnen we niet verder. Ligt dit nu aan een warmgelopen portaalas of heb ik een slepende rem? Geen keuze, het wiel moet er af. Laat ik nu toevallig voelermaatjes bij me hebben. Geen speling tussen het remblok en de schijf. Het remblok zit vast op de schijf. Geen wonder dat het wiel warm wordt.

IMG_0137 (Small)
even sleutelen in de regen

Even ons garageboek raadplegen en een telefoontje van Sjaak met een Unimog specialist. De speling moet 0,20 mm zijn. Gelukkig zijn de blokken te stellen en hebben we het juiste gereedschap bij ons. Ruim een uur later vertrekken we weer zonder slepende rem. Opgelost!

DSC01884 (Small)
een dode adder op het gravelpad

Onderweg op de gravelpaden zien we een dode adder liggen. Niet veel later, wanneer we clandestien via een klein zandweggetje de grens tussen Slovenië en Kroatië oversteken, stopt Ebert abrupt, springt uit de auto en loopt naar de bosrand. Hij heeft een grote zwart/bruine beer gespot. Jammer genoeg hebben we hem verjaagd en hebben we dit niet op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

DSC01887 (Small)
de grens tussen Slovenië en Kroatië is alleen op de kaart herkenbaar

Ons eindpunt is een skigebied zo’n 30 km ten noordoosten van Rijeka. In de zomer is het een wandelgebied met een restaurant en één skilift. Alles ziet er een beetje verlopen uit. Gaan we hier overnachten? Als we even een zijpad inrijden komen we bij een ander restaurant. Omdat we hier ook gaan eten, mogen we hier staan voor de nacht. Oma kookt hachee met gnocci (meelballetjes) voor ons, dat wordt geserveerd met een goede salade. Geen koningsmaal, maar het smaakt prima. Inmiddels is het pikkedonker en wordt de hemel verlicht met donderslagen. Regen en nog eens regen, die moet er voor zorgen dat ons pad van morgen niet te gemakkelijk wordt.