Cape Reinga, verder noordelijk gaat het niet

Cape Reinga, verder noordelijk gaat het niet

0 418

Zaterdag 17 oktober 2015

Weer: bewolkt, 18ᵒC

Vertrek Russell 9.00 uur, km stand 363

Aankomst Rarawa Beach 16.00 uur, km stand 651

Afgelegd: 288 km

 

We vertrekken laat. Na een uitgebreid ontbijt heb ik nogmaals enkele verwoede pogingen gedaan om mijn berichten op internet te plaatsen. Uiteindelijk heb ik het opgegeven. De thuisblijvers moeten maar even wachten tot we weer goed internet hebben. De Nieuw Zeelandse provider, waar we een prepaid kaart van hebben, levert wel internet maar het is gewoon te traag. Via facebook, dat wel werkt, houdt Bea de volgers nu op de hoogte. Dus mocht je op facebook nog geen vriend van Bea zijn, dan zou je het nu kunnen worden zodat je onze berichten kunt blijven lezen.

DSC03017 (Small)
de veerpont even buiten Russell brengt ons naar de overkant van de baai

We gaan vandaag verder in noordelijke richting totdat we Cape Reinga bereiken, vanwaar het niet verder gaat. Dit is het noordelijkste puntje van Nieuw Zeeland. Direct als we Russell verlaten gaan we het veerpontje op om de Bay of Islands over te steken.

DSC03029 (Small)
zodra we de landtong op gaan wordt het landschap vlakker, groener en eentoniger

Vervolgens gaan we al snel het binnenland in en raken we af en toe even de kust aan. Het gebied dat eerst nog heuvelachtig is, wordt steeds vlakker en als we de landtong oprijden voor de laatste 100 km tot het noordelijkste puntje hebben we even het idee dat we op één van de waddeneilanden rijden. De weg slingert door het groene weidelandschap. De dorpjes die we tegenkomen zijn niet meer dan een paar huizen bij een kruising van wegen.

Pas de laatste 30 km wordt het landschap weer afwisselender, krijgen we weer heuvels en mogen we bij tijd en wijlen proeven van de mooie vergezichten over de zandduinen en de zee. Rechts van ons de de Grote Oceaan en links van ons de Tasman Zee. Bij Cape Reinga komen deze 2 zeeën bij elkaar.

DSC03035 (Custom)
vlak voor Cape Reinga krijgen we weer leuke vergezichten

Eenmaal bij Cape Reinga, dat niet meer is dan een parkeerplaats bij de vuurtoren, ervaar je een bijzonder spektakel. De waterstromen van de Tasman Zee en die van de Grote Oceaan komen van verschillende kanten en treffen elkaar precies bij de kaap. De golven breken nu niet op de kust maar slaan als het ware op elkaar waardoor de kracht volledig verdwijnt.

IMG_0817 (Small)
de Tasman Zee (links) en de Grote Oceaan (rechts) grijpen in elkaar als man en vrouw

De wandeling naar de vuurtoren is meer dan de moeite waard. Vanaf hier zie je niet alleen de twee zeeën die in elkaar grijpen (als man en vrouw volgens de Maori bevolking), maar ook de 3 Koningen, een eilanden groep op zo’n 10 km afstand.

IMG_0818 (Small)
de vuurtoren die dateert van 1941 is nu niet meer bemand

We zijn nog redelijk vroeg en besluiten om vast een begin te maken met het afzakken nu in zuidelijke richting. Halverwege de landtong ligt een DOC camping, te vergelijken met de natuur- kampeerterreinen in Nederland.

DSC03078 (Small)
de spiegeling van de zon in het water levert mooie plaatjes

Hier nemen we een kijkje bij de de Grote Oceaan. Een wandeling door de duinen brengt ons bij een prachtige baai (Rarawa Beach) met witte stranden. Het gebied is een beschermd natuurgebied, waar vogels broeden. We zijn hier te gast, alhoewel de vogels krijsend om ons heen vliegen. Zij beschouwen ons als indringers.

IMG_1863
Rarawa Beach

Adres: Rarawa Campsite (S 34.725558 E 173.0825)